Cheer up you bastards press release

Cheer Up You Bastards: Eerste solo expositie Britse kunstenaar Bortusk Leer in Nederland

Galerie Vault17 haalt Bortusk Leer naar Amsterdam

Amsterdam, ... juni 2015 De Britse kunstenaar Bortusk Leer is vooral bekend om zijn kleurrijke monsters op krantenpapier. Met deze monsters vrolijkt hij de straten op van grote wereldsteden zoals London, Amsterdam, en New York. Voor het eerst is zijn internationaal bekende werk niet alleen te bewonderen op straat, maar ook te zien bij de Amsterdamse galerie Vault17. Op deze plek presenteert Bortusk Leer, die door critici wordt genoemd als de grondlegger van art comedy, zijn eerste overzichtstentoonstelling in Nederland .

Het werk van Bortusk Leer is een reactie op de ernst en serieusheid van de hedendaagse kunstwereld. Leer: Hier wil ik met mijn werk afstand van nemen. Kunst moet je ervaren, het is een gevoel en dat gevoel mag ook best iets vrolijks zijn. Kunst is niet series, dood zijn daarentegen wel. Het leven is prachtig en zou gevierd moet worden. Het is deze levensfilosofie die de kunstenaar nastreeft en voortdraagt in zijn kunst. De titel van zijn grootste expositie tot noch toe,Cheer Up You Bastards, sluit hier dan ook perfect bij aan.

Samenwerking met BBC 

De artist maakte enkele jaren geleden een kinderserie van zijn monsters voor de BBC. Deze monsters werden gebruikt in korte kinderanimaties en waren een grote hit. Vervolgens plakte Bortusk Leer de monsters op in de straten van o.a. London, Buenos Aires, New York, Barcelona, Milan, Amsterdam en Parijs, waar hij ook exposities gaf. Liefhebbers van zijn werk gaan met regelmaat op monster jachtom een van de werken die de kunstenaar op straat heeft achtergelaten te kunnen bemachtigen.

De Cheer Up You Bastards show laat voornamelijk nieuw en nooit eerder vertoond werk zien van Bortusk Leer. Zowel schilderijen als sculpturen worden getoond in de Vault17 art gallery, in het spiegelkwartier achter het Rijksmuseum. De tentoonstelling is te zien van 10 tot 31 Juli.

Vault17 Art Gallery
Weteringschans 69
1017RX Amsterdam

Openingstijden:
Woensdag t/m zaterdag 11.00 - 18.00
Zondag 12.00 - 18.00
Maandag en dinsdag op afspraak

Einde bericht

Persuitnodiging
De opening van de Cheer up You Bastards is op 10 juli a.s. vanaf 16.33 uur tot ergens rond negenen. Graag nodigen wij je uit hierbij aanwezig te zijn. Je kunt je aanmelden bij Thomas van de Meer, thomas@vault17.com

Voor meer informatie, ga naar www.cheerupyoubastards.com of www.vault17.com 
Thomas van de Meer
thomas@vault17.com
+31(0)645622607

Deze video laat een kort interview zien met de kunstenaar in voorbereiding op zijn show:
https://youtu.be/scEX-JOiQL4


Artist Statement

Artist statement (ENG)

What’s it all about then?
Everyday, pretty much as soon as we wake up, we are bombarded with visual information, whether it be opening the fridge or cupboard, choosing our breakfast, turning on our computers and TVs or checking our phones. Mass media and advertising is everywhere and part of life for the vast majority of people on the planet, especially in this part of the world. Junk food for our eyes and brain, there is no escaping this. Even when we walk down the street we are fed images of what will supposedly make us happier, healthier, more attractive to the opposite sex, etc. etc. - most of it just bullshit, and a cunning marketing ploy to get us to part with our money.

Well, what if what you saw only had the purpose of trying to cheer you up and brighten up your day? Through many different mediums - mainly paintings, but also sculpture, video, street art and site-specific installations - and with materials including any paint I can get my grubby hands on, newspaper, clay, wool, found objects, canvas, cardboard, wood and toys to name a few, this is my aim. There are no rules as to what can be used to make art. And even if there were, who made them up?

Colourful, silly, happy, amusing, ridiculous, entertaining,
monstrously amazing, distracting, thoughtful, spectacularly
marvellous, nonsensical fun and games... That pretty much describes it... Sums up the angle I’m coming from, and what it’s all about.

It’s not easy writing an artist’s statement without sounding like a bit of a twat! With any luck though, one day they’ll re-use this information for a museum show wall.

Bortusk Leer

Artist statement (NL)

Waar gaat het nou precies over?
Iedere dag, vanaf het moment dat we wakker worden, worden we gebombardeerd door visuele informatie. Al is het van het openen van je koelkast om je ontbijt te pakken, tot het aanzetten van je TV, computer of het checken van je mobieltje. Media en advertenties is overal en maakt deel uit van het leven van het merendeel van de mensen op deze planeet, met name in dit gedeelte van de wereld. Het is junk food voor onze ogen en hersens. Er is geen ontsnappen aan. Terwijl je op straat loopt worden er continu beelden opgedrongen van wat ons zogenaamd gelukkiger, gezonder, of aantrekkelijker zou maken. Het merendeel is onzin en simpelweg een sluwe marketing stuc om afstand te doen van ons geld.

Hoe zou het zijn als dat wat je te zien kreeg enkel het doel zou hebben om jouw dag een beetje vrolijker te maken? Dit is wat ik probeer door middel van een grote variëteit aan werk, voornamelijk schilderijen, maar ook sculpturen, video, street art en installaties op locatie. Met elk soort materiaal waar ik mijn handen maar aan kan krijgen; krantenpapier, klei, wol, gevonden voorwerpen, canvas, karton, hout en speelgoed, om er maar een paar op te noemen.

Er zijn geen regels omtrent welke materialen kunnen worden gebruikt om kunst mee te maken. En al zouden ze er wel bestaan, wie heeft ze dan bedacht?

Kleurrijk, flauw, blij, amuserend, belachelijk, entertainend, monsterlijk geweldig, afleidend, grappig, bedachtzaam, spectaculair wonderbaarlijk, onzinnig leuk en speels.

Dat omschrijft het wel, een opsomming van mijn invalshoek en waar het over gaat.

Het is nog niet makkelijk om een artist statement te schrijven zonder als een beetje een klojo over te komen. Met een beetje geluk gebruiken ze de informatie op een dag voor een museum tentoonstelling.

Bortusk Leer 


Foto's