Kunst startup bereikt internationale verzamelaars op eigenzinnige manier

De kunstmarkt volgt langzaam de trend en is zich steeds meer online aan het vestigen. Vault17 wil de juiste brug slaan tussen de traditionele fysieke en de moderne online galerie.

Over Vault17

Vault17 heeft meerdere galerielocaties in Amsterdam en heeft een online platform waarop verzamelaars exclusieve kunst aan hun collectie kunnen toevoegen. Zij richt zich op hedendaagse kunst van gevestigde en opkomende kunstenaars. De combinatie van de twee biedt volgens Vault17 de perfecte toepassing voor de moderne internationale verzamelaar.

De grote veilinghuizen zoals Christie’s en Sotheby’s hebben hun activiteiten over de laatste jaren gedeeltelijk verschoven naar het web en nieuwe grote toetreders claimen momenteel hun online territorium. Hieronder ook online veilinghuis Paddle8 waar kunstenaar Damien Hirst gezamenlijk met een groep investeerders in 2013 voor USD 6 miljoen in stapte en voor 2014 USD 50mln omzet prognosticeerde.

“Wij combineren onze fysieke aanwezigheid in de markt met ons online platform om de verzamelaar de persoonlijke service en curatorschap te bieden die de grote galeries niet hebben” aldus oprichter Thomas van de Meer.

De oprichters

Oprichter van Vault17 is Thomas van de Meer (27). Geboren in een ondernemers gezin en zelfstandig ondernemend vanaf zijn 21ste. Na zijn studie International Business en Management aan de HES in Amsterdam vertrok Van de Meer in 2010 naar Beijing om op locatie de inkoop voor Nederlandse MKB-ers te controleren. Na terugkomst is hij in 2011 in contact gekomen met kunst handelaars in het blue-chip segment en heeft hij de markt van de Picasso’s en Rembrandts mogen verkennen. Hieruit is de liefde voor kunst ontstaan en is het concept voor Vault17 geboren.

“Aangezien de markt over de afgelopen twee jaar nog erg in ontwikkeling was en wij zelf een belangrijke learning curve moesten doorgaan was het erg zoeken naar de juiste vorm van onze online aanwezigheid. Nu hebben we deze gevonden en zijn we klaar om verder uit te breiden en de markt op te zoeken”.

De klanten

Vault17 richt zich met name op de moderne kunst verzamelaar met een internationale levensstijl, die gaat voor een exclusieve service. Voorop staat voor het bedrijf dat kunst kopen een bijzondere gelegenheid is en niet via een online shopping cart moet worden aangeboden. “Aandacht voor de klant, goed begrijpen waar hij of zij op zoek naar is en een exclusieve ervaring kunnen bieden, zijn cruciaal. Dit is onmogelijk via een online shopping cart en is het aanschaffen van een werk bij ons dus alleen mogelijk via direct contact met onze galerie managers”.

De toekomst

In februari 2015 opent Vault17 de tweede galerie, naast enkele expositie ruimtes in de stad. Deze officiële Vault17 Gallery zal zich vestigen direct tegenover het Rijksmuseum in Amsterdam, in het bekende Spiegelkwartier. De startup heeft echter grote ambities. In 2015 willen zij schitteren op beurzen in Miami en Singapore, en binnen twee jaar willen zij uitbreiden met minimaal één vestiging in het buitenland.

Financiering

Vault17 is op zoek naar groeikapitaal om de internationale groei van haar klanten bestand te bekostigen. Zij wil zich onder andere aan vermogende particulieren presenteren op de grootste kunstbeurzen ter wereld. “Om de juiste klanten te kunnen winnen is het exposeren op de grote kunstbeurzen een must. Kunstliefhebbers en verzamelaars kiezen er tegenwoordig minder snel voor om te gaan “galerie hoppen”, maar bezoeken liever een kunstbeurs om zo een totaal aanbod te krijgen van de huidige (gevestigde) markt. Hier zijn de meest invloedrijke verzamelaars aanwezig en daar willen wij ons natuurlijk erg graag aan presenteren”.

Voor meer informatie: www.vault17.com

Contact persoon: Thomas van de Meer thomas@vault17.com +31(0)6 456 22 607 www.vault17.com 

Thomas van de MeerComment